Babcine przepisy

Nic tak dobrze nie smakuje jak babciny rosołek czy bigos. Zastanawiamy się czasami, w czym tkwi ta magia, że rosół z dzieciństwa smakuje o wiele lepiej niż własnoręcznie przygotowany czy zamówiony w restauracji. Wynika to tego, że w dzieciństwie wszystko smakowało inaczej, a rosół, jaki jedliśmy podczas choroby przygotowywała nam właśnie babcia. Pamiętamy ten smak, tą rodzinną atmosferę co też wpływa na smak obecnej zupy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nasza domowa kuchnia polska przepisy posiadała z babcinych zasobów. Babcie na pewno prowadziły zeszyt z zanotowanymi przepisami, jak również mogą poszczycić się własnymi doświadczeniami w tworzeniu tego pysznego i zdrowego dania. Nie było wówczas wzbogacaczy, takich jak kostki rosołowe smaku, dlatego też wszystkie dania były robione za pomocą naturalnych składników. Podstawą było oczywiście dobre gatunkowo mięso, duża ilość warzyw oraz długi czas gotowania. To wszystko wpływało na znakomity smak rosołu, który znamy z naszego dzieciństwa.

Komentarze są zamknięte.